Jak nemít strach z nemoci při pití kávy

Autor: Irena
Datum: 19.02.2013

Káva je pochoutka. Skoro každý si občas rád dopřeje šálek vonící po pražených zrnkách, tu hořkou chuť a vůni, která v člověku vyvolává pocit luxusu a fajnovosti.
Pít kávu a nebát se nemocí , kterými nás její obsah kofeinu trochu děsí, to je skoro umění. Podívejme se na kávu jako na " potravinový  doplněk ", který pomáhá.
Káva obsahuje kromě kofeinu asi 300 dalších aktivních látek a tou nejdůležitější pro člověka je niacin. Niacin vzniká během pražení a v jednom šálku je zhruba 1mg. Kávou nelze pokrýt denní potřebu niacinu pro dospělého člověka, protože byste museli vypít asi 15 šálků kávy. Přesto je dobré vědět, že v kávě je niacinu dost ve srovnání s jinými potravinami,  a že je vám prospěšný. Říká se mu kyselina nikotinová nebo vitamín B 3 a je to takový uvolňovač tuků v buňce, čímž snižuje hladinu cholesterolu., rozšiřuje cévy a snižuje tlak. Pro plné doplnění denního množství B3 je třeba zařadit do stravy také slunečnicová semínka, hrášek, fazole, pivovarské kvasnice, listovou zeleninu, brokolici a více mléčných dobrůtek. Dopřát si tady denně  šálek kávy je z pohledu výživy dobré a léčivé.
Káva působí také jako projímadlo. Kofein sám nemá projímavé účinky, ale všechny ty ostatní látky v ní obsažené ano. A proto i bezkofeinová káva je dost silným laxativem, když zažívání nechce fungovat tak, jak by mělo. Pak šálek kávy je i tady dobrým léčitelem.
Abychom se tady ale  ke kofeinu nechovali odtažitě a přiznali mu také kladnou hodnotu pro naše tělo, pak tedy vězte,že  kofein je diuretikum - pomáhá lépe vylučovat moč a tím se řadí mezi prostředky, které se doporučují lidem s nemocí ledvin.
Pít kávu a nenechat se vystrašit všemi možnými riziky, která by mohla nastat se srdcem, se slinivkou, s tlakem, se žaludkem, to je dost důležité. A tak tedy - klidně si vychutnejte svůj každodenní  šálek dobré pravé pražené kávy, pěkně filtrované a nemějte obavy. Káva je káva a člověku má pomáhat a zpříjemnit chvíle, pomoci mu lépe se soustředit a nebo zahnat ospalost, když potřebuje ještě trochu času k dokončení práce. A hlavně je to pochoutka.  Je dobře, že ji člověk pro sebe objevil a dokáže ji tak perfektním způsobem zpracovat a užívat.Tak, až ucítíte nezaměnitelnou vůni kávy - ať se vám vybaví jako vhodný doplněk ve vaší výživě a nenapadne  vás myslet na nějaká rizika. Připomeňte si, že káva je léčitel mezi námi.  A je v ní dost dobrého, a když se to s jejím užíváním nepřehání, pak slouží k lepšímu zdraví těla i ducha. Platí li  zlatá střední cesta, pak i tady. Jez dopolosyta, pij dopolopita a kávu pij dopoledne.

0
Váš hlas: Žádné

Podívejte se na zajímavé 30miutové video o hootropním dýchání.

Kdo by si nespojoval vůni a zdraví dohromady?! Čich je smysl, který nám dává jasné a neklamné signály, jak se věci okolo nás mají. Co nám voní a co nám nevoní. A když se poslechneme, jen málokdy se stane, že výsledek bude zmýlená. Vůně i pachy nás provázejí životem, ať chceme nebo ne....

Seděla jsem u stolku s horkým čajem na malostranském dvorku před hospůdkou Kellyxir na Janském vršku a byla  " v šoku ". Zrovna jsem mohla vidět představení ŠOKY.
Když ke mně přiběhla Hanka, musela jsem jí obejmout a byla jsem úplně " naměkko". To mívám, když se lidem povedou ukázat věci, co nás všechny spojují v hlubších světech, které se pokoušíme více či méně bravurně v sobě schovat. A pak hle!  Div...

Jsme tvořeni vodou, avšak i ta se může občas zakalit.

Jak se nestat " travičem studní "?

V každém z nás je dispozice jím být!

Je to na nás!

Držme si palce!

A přejme si...

Ať naše VODA zůstane čistá a je pramenem, kde s...