Stres - ořechy a ne čokoládu!

Autor: Irena
Datum: 24.05.2014
Kategorie:

 Bolesti hlavy, zvýšená únava, nesoustředěnost, nespavost, podrážděnost, nervozita a deprese, snížená chuť na sex, chvění, celková slabost až k omdlévání, nepravidelný tep, vysoký krevní tlak, problémy s kůží, vlasy a nehty, ale také křeče v lýtkách, záškuby končetin, tiky, třes rukou, stejně jako hádavost a úzkostnost... tak za tím vším může stát nedostatek hořčíku.

Průměrná dávka hořčíku na den je 300 - 360 mg a podle lékařských studií chybí většině západní populace z důvodu vyčepanosti půdy, nesprávné stravy a stresu. Při stresu se vyloučí do krve stresové hormony, vápník a hořčík.Vápník se usazuje v buňkách a hořčík se spotřebovává. Spotřeba hořčíku při stresu se zdvihne až 20x.

 Potřebné množství pro člověka je zcela individuální a mění se také se zátěží. Hořčíku záleží na tom, jestli jsme v klidu nebo v pohybu, děti,sportovci, kojící ženy, bereme antikoncepci a nebo jsme zrovna opilí či nemocní.Při pití alkoholu stoupá spotřeba hořčíku zhruba 5x. Hlava bolí " po opici"? To je nedostatek horčíku!

 A aby hospodaření s hořčíkem nebylo zase tak jednoduché můžeme ho dostatečně vstřebat pouze v kombinaci s vápníkem.

Projevem nedostatku hořčíku je zvýšená chuť na čokoládu. V té opravdu hořčík je, vlastně v kakau a pochutnat si občas na kousku " Její výsosti sladkostí "proč ne?! Výběr čokoládových výmyslů i v malé  " chocolaterie " je obohacující zážitek. Vůně, tvary, barvy, styl - neodolatelné! Jenže hořčík v takovém množství, které tělo potřebuje  pro správnou a dostatečnou výživu mozku a nervové soustavy v ní není.

 

Hořčík je stopový prvek a tady seznam toho, co nám ho přináší nejvíce?

  • ořechy
  • fazole
  • hrách
  • listová zeleniny
  • semínky
  • fíky
  • brambory
  • citróny
  • grapefruity
  • jablka
  • sóje
  • kukuřice
  • tmavá zelenina
  • kakao

Kdo chce klid a pohodu může začít zvyšovat svou denní dávku hořčíku, protože všechno, co nám pohodu a klid bere není mimo nás, ale v nás. V tom, jak myslíme, co děláme, jak se chováme a jak se stravujeme. Dlouhodobá nesprávná výživa může zanechat na zdraví poměrně hluboké stopy a pak je občas nutné dodat tělu i nějaký ten potravinový doplněk. Vhodný je např. Dologran.

 Dejme si kousek čokolády, je to pochoutka. A až si ji budeme vychutnávat, zaleťme v mysli ke svému zdraví a vlastní vnitřní " chemické " továrně, jestli je tam všechno v pořádku a my fungujeme na plný výkon a luxusně, tak abychom měli přehled a viděli bez příkras a všechno klapalo, tak jak má ! 

Nadbytek hořčíku způsobený "  přežíráním " se čokoládou vyvolává útlum centrálního nervového systému, vymizení reflexů a ochrnutí svalstva i snížení krevního tlaku. Dlouhodobý nadbytek hořčíku způsobuje ospalost, pokles příjmu potravy.dochází k výraznému zvýšení střevní peristaltiky a k vyvolání průjmů. Člověk je po něm trochu " připitomělý" a chce se mu okamžitě po jídle " na velkou ".

Hořčík je tím, kdo v nás uvolňuje napětí a navozuje relaxaci. Čokoláda je jen  " Sirael ", to okouzlující médium, které jej nese. 

0
Váš hlas: Žádné

Podívejte se na zajímavé 30miutové video o hootropním dýchání.

Kdo by si nespojoval vůni a zdraví dohromady?! Čich je smysl, který nám dává jasné a neklamné signály, jak se věci okolo nás mají. Co nám voní a co nám nevoní. A když se poslechneme, jen málokdy se stane, že výsledek bude zmýlená. Vůně i pachy nás provázejí životem, ať chceme nebo ne....

Seděla jsem u stolku s horkým čajem na malostranském dvorku před hospůdkou Kellyxir na Janském vršku a byla  " v šoku ". Zrovna jsem mohla vidět představení ŠOKY.
Když ke mně přiběhla Hanka, musela jsem jí obejmout a byla jsem úplně " naměkko". To mívám, když se lidem povedou ukázat věci, co nás všechny spojují v hlubších světech, které se pokoušíme více či méně bravurně v sobě schovat. A pak hle!  Div...

Jsme tvořeni vodou, avšak i ta se může občas zakalit.

Jak se nestat " travičem studní "?

V každém z nás je dispozice jím být!

Je to na nás!

Držme si palce!

A přejme si...

Ať naše VODA zůstane čistá a je pramenem, kde s...